You are currently viewing Oleje z rokitnika bezpieczne dla skóry

Oleje z rokitnika bezpieczne dla skóry

Roślina, jaką jest rokitnik, ma wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Sprawdza się w leczeniu chorób układu pokarmowego i nadciśnienia. Można używać go do pielęgnacji włosów oraz skóry. Olej z tej wyjątkowej rośliny zawiera wiele ważnych składników, które odpowiadają za jego pozytywne działanie. Jest cennym źródłem witaminy C, a także bioaktywnych substancji, takich jak flawonoidy lub antyoksydanty. Powstaje on z pulpy owocowej lub nasion, tłoczony jest na zimno.

Piękna cera dzięki olejkowi z rokitnika

sprawdzony olejek rokitnikowyTen proces pozyskiwania oleju sprawia, że zachowuje on swoje pozytywne składniki. Ma charakterystyczny pomarańczowo-czerwone kolor i pięknie pachnie. Zawartość flawonoidów sprawia, że działa przeciwutleniająco. Garbniki odpowiadają za właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Stosowany na skórę olej poprawia napięcie skóry, łagodzi świąd. Sprawdzi się także do dezynfekcji ran, co zawdzięcza związkom fenolowym. Stosowanie produktu wewnętrznie może wspomóc funkcjonowanie organizmu, obniżyć poziom złego cholesterolu i zneutralizować działanie wolnych rodników. Sprawdzony olejek rokitnikowy może być stosowany także na twarz, gdyż działa nawilżająco, ujędrnia skórę, redukuje zmarszczki oraz wyrównuje koloryt cery. Korzystnie wpływa także na pracę układu pokarmowego i wspomaga leczenie wrzodów. Zapobiega występowaniu zmian miażdżycowych i nadciśnienia tętniczego. Stosowany jest w profilaktyce zawałów serca, udarów mózgu oraz choroby wieńcowej. Olej rokitnikowy jest doskonałym środkiem kosmetycznym, dzięki któremu można znacznie poprawić kondycję skóry. Zawiera kwas palmitynowy, który przyspiesza regenerację naskórka. Mogą sięgnąć po niego osoby, których problem jest trądzik, alergie i egzema. Wspomaga również walkę z rozstępami, wygładza i ujędrnia skórę. Skutecznie zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia proces starzenia się naskórka. 

Po produkt mogą sięgnąć osoby, które posiadają cerę suchą, dojrzałą, a także skłonną do podrażnień. Można dodać go do balsamu do ciała, a także stosować jako odżywkę na włosy. Warto wcierać go w skórę głowy, gdyż łagodzi świąd, wspomaga walkę z łupieżem, wzmacnia cebulki i nadaje włosom wyjątkowy połysk. Zmniejsza ich tendencję do wypadania. Wyjątkowy olej z rokitnika z pewnością sprawdzi się w każdym domu. Jest wszechstronnym produktem, który może być stosowany zarówno w kuchni, jak i kosmetyce.