You are currently viewing Przyprawianie bigosu – moja receptura

Przyprawianie bigosu – moja receptura

Już wielokrotnie zdarzyło mi się pomimo młodego wieku przygotowywać smakowity bigos i dlatego mam opracowaną własną recepturę, która jest na bieżąco modyfikowana, ale o tym potem. Jest to jedno z charakterystycznych dań kuchni polskiej i dlatego uważam, że każdy powinien wiedzieć jak przygotować się coś takiego. Tym bardziej że nie jest to wcale zadanie skomplikowane pod warunkiem odrobiny wiedzy i odpowiednich produktów. Pojęcie produktów wcale nie musisz tutaj dotyczyć tylko produktów spożywczych, ponieważ najlepsza przyprawa garnki, drewniane łyżki i inne rzeczy też mają znaczenie.

Co nazywam przyprawą do bigosu?

najlepsze przyprawy do bigosuMoje przygotowania związane z gotowaniem smakowitego bigosu zawsze zaczynam od wybierania odpowiednich garnków, ponieważ powinny być one dopasowane przede wszystkim do ilości różnych składników, które mają tam stopniowo trafiać. Drewniana łyżka zdecydowanie ułatwia proces mieszania tych składników w trakcie gotowania, ponieważ nie nagrzewa się tak jak metalowa. Do podstawowych składników można w przypadku bigosu zaliczyć na pewno kapustę i taka z własnego ogrodu smakuje najlepiej. Najlepsze przyprawy do bigosu nie powinny być kojarzone tylko i wyłącznie z samymi gotowymi produktami w paczkach, chociaż one także są potrzebne. Przynajmniej niektóre z takich gotowych przypraw można dodać już na początku gotowania kapusty, ponieważ wtedy ma ona dużo czasu na stopniowe nabieranie wyjątkowego aromatu i łączenie się z tymi przyprawami. Za istotną przyprawę uważam również podsmażone kawałki słoniny, boczku i innych tego typu produktów o dużej zawartości tłuszczu. W zależności od indywidualnych upodobań w odniesieniu do ilości mięsa w bigosie można tam dodać również aromatyczną kiełbasę lub po prostu kawałki mięsa kupione w sklepie. Osobiście uwielbiam mięso w tej potrawie.

Zawsze przyprawianie bigosu moim zdaniem wiąże się także z koniecznością ostrożnego dodawania soli, ponieważ znajduje się ona również w innych składnikach takich jak koncentraty pomidorowe i tym podobne. Już dawno udało mi się znaleźć ciekawą alternatywę dla standardowego koncentratu kupionego w sklepie i teraz włączę go z przecierem domowym oraz słodkim ketchupem. W przyprawionym bigosie moim zdaniem muszą znaleźć się suszone grzyby namoczone wcześniej w wodzie.