Stosowanie kurkumy w kuchni i medycynie

Stosowanie kurkumy w kuchni i medycynie

Kurkuma to charakterystyczna żółta przyprawa, która cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Co więcej, może ona służyć nie tylko o wzbogacania smaku potraw przyrządzanych w kuchni, ale ma też wiele właściwości prozdrowotnych, które warto wykorzystać. W krajach Dalekiego Wschodu kurkuma od dawna stosowana była właśnie nie tylko jako przyprawa, ale również jako środek leczniczy.

Właściwości lecznicze kurkumy

kurkuma bio w plastrachWłaściwości lecznicze kurkumy wynikają przede wszystkim z zawartości polifenoli. Jednym z nich jest kurkumina, która wykorzystywana była na wschodzie do łagodzenia bólu miesiączkowego, ale również w trudno gojących się ranach czy dolegliwościach układu trawiennego. Kurkumę można kupić pod wieloma postaciami. Najbardziej znana jest sproszkowana kurkuma, która służy nam w kuchni jako przyprawa. Jako przyprawę można wykorzystać również bio kurkumę w plastrach. Wystarczy dodać ją do rosołu czy jakiejkolwiek innej zupy na bazie drobiu, aby wydobyć z mięsa niepowtarzalny aromat. Kurkuma oczywiście nie służy tylko do wzbogacania smaku dań z drobiu. Równie dobrze można nią przyprawiać wiele innych potraw – i wcale nie chodzi tutaj tylko o dania kuchni azjatyckiej. Niektórzy korzystają ze sproszkowanej kurkumy i tworzą z niej wybielającą pastę do zębów. Rzeczywiście kurkuma pomoże nam pozbyć się przebarwień znajdujących się na szkliwie zębowym, które powstają w wyniku palenia papierosów, picia kawy, wina. Ciekawe jest to, że kurkuma bardzo dobrze wpływa również na pracę mózgu. Taka kurkuma bio w plastrach dodawana do potraw jest więc idealnym rozwiązaniem, które może pomóc nam uchronić się przed chorobą alzheimera, a przynajmniej zmniejszyć ryzyko zachorowania na tę chorobę w podeszłym wieku. Zaletą stosowania kurkumy jest także to, że obniża ona nie tylko poziom cukru, ale również cholesterolu.

Jest więc wskazana u wszystkich osób chorych na cukrzycę, a także miażdżycę naczyń krwionośnych. Kurkumę można stosować przy niektórych schorzeniach oczu, ale jeszcze częściej wykorzystuje się ją w problemach żołądkowych. Kolejnym plusem stosowania kurkumy jako przyprawy do dań jest to, że podnosi odporność organizmu, a nawet pomaga w zwalczeniu przeróżnych infekcji – zarówno tła wirusowego jak i bakteryjnego, a nawet grzybiczego.

Close Menu