W przemyśle spożywczym najczęściej korzysta się z krajalnic do różnych produktów. Kojony jest chleb, wędliny, czy sery różnego gatunku. Sprzęt zawsze pochodzi od renomowanych producentów, którzy gwarantują jego wysoką jakość. Noże stosowane w tych krajalnicach muszą być bardzo wytrzymałe i nie mogą ulegać uszkodzeniom mechanicznym. Nie podlegają też szybkiemu zużyciu, czy korozji prowadzącej do wymiany na nowe.
Testujemy różne noże do krajalnic przemysłowych
W naszych domach nie zawsze spotykamy krajalnice do chleba, czy mięsa, gdyż zazwyczaj kupujemy już pokrojone i włożone do odpowiednich opakowań, by na długo zachowały swoją świeżość. Jeśli zaś chodzi o takie części, jak noże do krajalnic przemysłowych, to zawsze powinny one pochodzić od producentów samych krajalnic, którzy gwarantują ich wysoką jakość. Wszystkie urządzenia posiadają solidną konstrukcję i mogą być wykorzystywane latami. Same noże nie tępią się i są łatwe w utrzymaniu. Można je czyścic za pomocą suchego lodu, który zabezpiecza je przed korozją i usuwa wszystkie osady powstałe w trakcie używania. Wszystkie noże wykonane są ze stali nierdzewnej o najwyższej jakości. Grubość noży jest różna i jest uzależniona od tego, na jakiej grubości plastrów, czy kromek nam zależy. Ręczne krojenie wędlin, czy warzyw w obecnych czasach nie jest już wykonywane, gdyż taka praca jest mało wydajna, a maszyny mogą pracować przez cały dzień. Noże zawsze posiadają atesty oraz certyfikaty bezpieczeństwa, które gwarantują ich bezpieczne użytkowanie. Inżynierowie projektują coraz doskonalsze krajalnice, które zawsze mają wieloletnią gwarancję. Noże często wykonywane są na indywidualne zamówienie, by doskonale pasowały do każdego urządzenia, którym dysponujemy. Część ma także funkcję automatycznego oliwienia noży, by kroiły jeszcze szybciej i skuteczniej. Uszkodzone noże mogą bowiem prowadzić do strat w procesie produkcji, która stanie się nieopłacalna.
Krajalnice przemysłowe muszą mieć noże wykonane ze stali nierdzewnej o najwyższej jakości. Najczęściej wybierane są noże cienkie, które są najostrzejsze i idealnie nadają się do wykorzystania w przemyśle spożywczym do krojenia chleba, czy wędlin na idealnie równe kawałki i kromki. Parametry zawsze ustawiamy sami, a następnie uzyskujemy idealnie pokrojoną żywność, która trafia następnie do opakowań zachowujących ich świeżość.